Pārtikas produkti, kas palīdz izvairīties no rudens saaukstēšanās

MrOferto
Rudens atnes krāsainas lapas, smaržīgus ķirbjus… bet arī iesnas, klepu un vēsus rītus. Pirms steidzaties uz aptieku pēc vitamīniem tablešu veidā, mēģiniet stiprināt imunitāti tieši virtuvē. Daži pareizie pārtikas produkti dabiski sagatavo organismu cīņai ar vīrusiem – un turklāt garšo lieliski.
Pārtikas produkti, kas palīdz izvairīties no rudens saaukstēšanās

Vitamīnu bumba augļos un dārzeņos

Pazīstamākais sabiedrotais pret saaukstēšanos ir C vitamīns. To atradīsiet ne tikai citrusaugļos, bet arī kivi, mežrozītēs un sarkanajos paprikos. Svaigi augļi un dārzeņi ir izdevīgāki – papildus C vitamīnam tie satur šķiedrvielas un antioksidantus, kas stiprina kopējo veselību. Tāpēc krūze ar mežrozīšu tēju bieži vien ir labāka nekā kapsula.

Garšvielas, kas sasilda un aizsargā

Kad ārā kļūst vēsāks, izmantojiet ingveru, kurkumu, kanēli vai čili. Šīs sastāvdaļas patīkami sasilda, mazina iekaisumu un veicina asinsriti. Lielisks padoms ir „zelta piens” – silts piens ar kurkumu, medu un šķipsniņu kanēļa. Vai arī klasiskā ingvera un citrona tēja, kas stiprina imunitāti un piepilda māju ar brīnišķīgu aromātu.

Fermentētie dārgumi veselām zarnām

Var šķist pārsteidzoši, bet 70 % imunitātes atrodas zarnās. Tāpēc ir svarīgi rūpēties par mikrobiomu. Ideāli piemēroti ir fermentētie produkti: skābēti kāposti, kimči, kefīrs vai jogurts. Neliela porcija katru dienu sniedz probiotikas, kas palīdz organismam pretoties vīrusiem un baktērijām.

Rudens klasika: ķiploki, sīpoli un ķirbis

Ķiplokus izsenis dēvē par dabisko antibiotiku – pateicoties alicīnam tie darbojas antibakteriāli un pretvīrusu iedarbībā. Līdzīga iedarbība ir arī sīpoliem. Bet ķirbis? Tas ir bagāts ar beta-karotīnu, kas atbalsta imūnsistēmu un veicina veselīgu ādu. Pamēģiniet vienkāršu ķirbju zupu ar ķiplokiem un nedaudz krējuma – sildoša recepte, kas vienlaikus baro un stiprina.

Rieksti un sēklas kā enerģijas avots

Rudens dienas ir īsākas un nogurdinošākas, tāpēc nepieciešama papildu enerģija. Valrieksti, mandeles un ķirbju sēklas satur veselīgās taukskābes, olbaltumvielas un minerālvielas, piemēram, cinku un selēnu – vielas, kas palīdz organismam cīnīties ar infekcijām. Neliela sauja dienā ir ideāla uzkoda.

Šķidrums un zāļu tējas

Neaizmirstiet par pietiekamu šķidruma uzņemšanu. Pietiekama dzeršana palīdz organismam izvadīt toksīnus un uztur gļotādu veselību, kas kalpo kā barjera pret vīrusiem. Lieliski piemērotas ir zāļu tējas – liepu ziedi, plūškoka vai piparmētru tēja. Pievienojiet tējkaroti medus un nedaudz citrona, un jums būs gan līdzeklis, gan profilakse vienā tasītē.


Imunitāti nevar izveidot vienā dienā, bet, regulāri iekļaujot šos produktus savā ēdienkartē, rudens saaukstēšanās jūs piemeklēs retāk un vieglākā formā. Turklāt lielāko daļu no tiem var iegādāties par zemām cenām veikalā vai tirgū. Tāpēc nākamajā iepirkšanās reizē neaizmirstiet savā grozā ielikt arī dažus „imunitātes varoņus”.

« 5 padomi veselīgām un ātrām uzkodām